onsdag 9 januari 2013

Hanoi - så mycket mindre

6 januari 2013

Efter att ha lämnat Phu Quoc igår med sol och bad och 30 grader, så var det ett kärt återseende med Kenneth och Thea, som hade vänligheten att hämta oss på flygplatsen. Våra fantastiska vänner hade ytterligare "ett ess i rockärmen" i form av en ny spännande restaurang.

Vi tog lokalbussen, vilket kan liknas vid en svensk ambulans under utryckning, dvs full gas, tutande och tutande och slalom mellan skotrarna och färden kostade 1:50 kronor! En grön oas uppenbarade sig bland alla plåtskjul och halvt fallfärdiga hus. Här fanns en utomhusrestaurang som slingrade sig allt längre in i grönskan och en vacker park. Man köpte en matbiljett och gick sedan runt bland minst 10-talet matdiskar med olika sorters mat som man la upp på sin tallrik. Här fanns allt från grillspett, fisk, nudelsoppor, sniglar (usch tycker Astrid) fantastiskt goda varma, spröda tunnbröd bakade på kokos och så mycket mer att det inte går att räkna upp allt ätbart! Inte en europé  mer än vi i sikte! Längs med de på olika sätt upplysta kanalerna fanns det små "uteplatser" och på några av dem satt sångare och musikanter och underhöll med vietnamesisk "skönsång" (?).

Upp i ottan idag och taxi till flygplatsen där de numera hälsar lätt igenkännande, som om vi var kändisar eller några som återfinns i incheckningsköerna lite för ofta. Vi landade i ett Hanoi som mötte oss med endast 10 grader! Efter incheckning på det fina Moment Hotel var det bara att stoppa undan flip-flopsen och ut och handla mössa, vantar och strumpor.

Rundvandring i Gamla Staden och det var en intressant upplevelse. Det var mer promenad på gatan än på trottoarerna för där stod.....? Just det, skotrar! Dessa tillsammans med matlagning och försäljning ockuperade trottoarerna totalt. Uppenbarligen har de inte samma funktion som hemma i Sverige.

Nåväl, kul var det och vi hann med lite kultur okså. Vi var dels på Vietnams första universitet, Temple of Literature, som grundades år 1076 och som först bara var avsett för folk av ädlare börd, men sedan 1442 även är till för begåvade från hela landet.

Sedan gick vi i rask takt (allt för att hålla värmen!) till Ho Chi Minh Mausoleum och Ho Chi Minh Museum som givetvis är till den store ledarens minne. För att skaka av oss all kommunistisk propaganda, gick vi raka vägen till Dong Xuan Market, ett kommersialismens center. Vilken marknad! Bara vietnameser och prylar från golv till tak i tre våningar. Såg mer ut som ett grossistlager och endast några få som kunde några enstaka ord på engelska, men det är ju detta som är så charmigt när man kommer till fjärran land!

Middagen intogs på restaurangen Highway 4 i Gamla Staden. Där träffade vi ett mycket trevligt par, han från Albanien (pratade sju språk flytande, dock ej svenska, men han hade varit i Lund!) och hon från Ryssland och de bor sedan flera år i Holland. En mycket trevlig och intressant bekantskap under en god vietnamesisk måltid där vi också provade risvin för första gången - inte en fullt lika trevlig bekantskap.

Trots epitetet huvudstad, så är Hanoi (betyder "innanför floderna") mycket mindre till ytan, befolkningen, antalet skotrar och mycket mindre värme. Dock jättemycket värme från människorna. Personalen på vårt hotell är helt makalöst vänliga och hjälpsamma och pratar en mycket bra engelska.

I morgon sticker vi till Halong Bay.

Hälsningar,
astridomats

Tyvärr funkar inte fotoöverföringen. Få se om vi kan lösa problemet.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar