torsdag 3 januari 2013

Nyårsdag i Saigon samt resa till Phu Quoc

3 januari 2013

Om det var total kaos i Saigon de första timmarna efter midnatt med skotrar, taxibilar och människor överallt, så var det desto lugnare detta årets första dag. Efter frukost så slog vi Angkor Wat i Kambodja ur hågen och bestämde oss för att resa till Hanoi och Halong Bay i stället. Vi bokade flyg och hotell och sticker dit den 6 januari.

Under eftermiddagen åkte vi alla in till city där Rickard, Frida, Hugo och Malte gick på krigsmuseet, medan vi tillsammans med Kenneth och Thea tog en promenad i en av de vackra parkerna. Senare  sammanstrålade vi allesammans igen för att gå på en "Water puppet show". Det är en dockteater i vatten. Denna konstart var inte känd utanför norra Vietnam förrän sent sextiotal. Tillkomsten sägs vara i risfälten för mer än tusen år sedan. Vi förstod inte ett dugg, men drakar, fiskar, gummor och gubbar for fram och tillbaka ivrigt ackompanjerade av ett ihärdigt "kvackande" (vietnamesiska låter så), trummande och trumpetande.

Vi gick sedan hela vägen till Notre-Dame. Ja, just det, Notre-Dame. Fransmännen byggde en mindre kopia av sin egen kyrka under andra halvan av artonhundratalet. Vi kom dit så att vi kunde höra slutet på en katolsk mässa på vietnamesiska.

Middagen intog vi på en häftig restaurang som Kenneth och Thea kände väl till och där fick vi tillaga vårt eget kött över öppen låga under stekgaller mitt i bordet!

Tidigt onsdag morgon, 2 januari, ringde klockan för avfärd till den så kallade paradisön, Phu Quoc och där befinner vi oss nu och njuter till fullo. Fint är det med palmer på stranden, fin sand och bra bad. Vi bor precis vid stranden och har mindre än 100 meter till vattenbrynet. Här är en dj...la massa svenskar, med vad vi förstår så reser uppenbarligen många svenskar hit - vi är ju här! Phu Quoc är känt för att dels ha hyst fångar under den franska perioden, dels för pärlfiske. Den kända "Night Market" har förutom en massa restauranger med fick och skaldjur givetvis underbara pärlsmycken till salu, så inköp har det blivit!

Vi kopplar av med att bada, läsa böcker, få massage för 25 kronor i timmen så att vi är laddade inför Hanoiresan.

Hälsningar,
astridomats

Nedan vinterbilder från Phu Quoc och "vår" strand!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar